Cum se solicită de la părinți bani în instituțiile de învățământ din Chișinău: „Ori plătește 600 de lei ori copilul poate să-ți stea acasă”.

Cum se solicită de la părinți bani în instituțiile de învățământ din Chișinău: „Ori plătește 600 de lei ori copilul poate să-ți stea acasă”.

Actualitate

La avertizarea Primăriei Chișinău despre colectările ilicite de bani în instituțiile de învățământ continuă, potrivit primarului interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. În unele grădinițe, președintele asociațiilor părintești își continuă „obligația” de a cere bani pentru reparația instituției, produsele igienice sau salariu pentru angajați. Edilul a menționat că în ultima săptămână a primit peste o sută de mesaje de la părinți și a prezentat dovezi cum directorii de instituții solicită bani, transmite unimedia.info.

Un caz strigător la cer a fost raportat de o femeie primarului interimar când directorul unei grădinițe din capitală i-a pus ultimatum unui părinte că dacă nu alocă 600 de lei pentru matineu, copilul poate să stea acasă.

„Am primit screenshot-uri de pe viber, foițe. Aseară mi-a scris o femeie, mamă a trei copii, soțul este invalid, copilul cel mai mic este și el cu grad de invaliditate, nu au putut copiii să se bucure de matineul de Anul-Nou, pentru că mama nu a avut de unde să achite 600 de lei. Și în grădiniță i s-a zis: „Sau plătește 600 de lei sau stați acasă”. Eu când ridic problema de corupție din grădinițe nu e pentru că nu am cu ce mă ocupa. Iar ființa umană când își bate joc în așa hal de un părinte, unde sunt doi invalizi în familie, dați voi calificative. Nivelul taxelor informale în instituțiile de învățământ depășește bugetul nostru municipal pentru invățământ”, a declarat Codreanu în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

În acest sens, edilul a solicitat șefei Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Chișinău, Rodica Guțu, ca la fiecare instituție de învățământ să fie plasat pe panourile informative detalii despre sumele alocate din bugetul de stat.

„Acest lucru să fie făcut timp de o săptămână. Aleatoriu voi merge în grădinițe să verific. Să nu mai speculăm că statul nu oferă nimic”, a conchis Codreanu.

Ruslan Codreanu a solicitat să fie informat de părinți despre cazurile de colectarea banilor în școli și grădinițe.

„Atunci când voluntar, benevol scoateți bani din buzunar pentru a achita taxa de înscriere sau taxa lunară nu este vina nimănui. Eu regret foarte mult că noi în municipiul Chișinău s-a ajuns la situația când președinții de asociații sunt persoane care nu are nici o legătură cu instituția de învățământ. Există persoane care au avut copil în respectiva instituție cu 15-20 de ani în urmă și de 15 ani este președinte de asociație. Stimați părinți, aveți tot dreptul să nu achitați taxele, aveți tot dreptul să solicitați informații pe ce s-au cheltuit banii voștri și aveți tot dreptul să-mi scrie-ți mie, la CNA și Procuratură atunci când vi se solicită bani”, a declarat Codreanu.