(Foto) Lucrările de reabilitare de la Cimitirul Evreiesc au transformat locația într-un șantier

(Foto) Lucrările de reabilitare de la Cimitirul Evreiesc au transformat locația într-un șantier

Actualitate

După în luna octombrie a anului trecut premierul Pavel Filip solicitase reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău și edificarea în acest loc a unui un centru cultural-istoric evreiesc, după primele lucrări de defrișare în cimitir mai multe pietre funerare și morminte au fost distruse, scrie europaliberă.org. Potrivit sursei citate, ceea ce se anunțase drept început al unor lucrări de curățare, deocamdată s-a soldat cu copaci tăiați haotic, monumente distruse, cavouri sparte. 

Jurnaliștii l-au contactat pentru o reacție pe rabinul comunității evreiești din Moldova Rabi Shimshon Daniel Izakson. Acesta a spus că nu comentează deocamdată starea în care a ajuns cimitirul.

​Ion Ștefaniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, de pe lângă Ministerul Culturii şi Cercetării, a declarat pentru Europa Liberă că distrugerile nu au fost făcute cu rea-intenție.

„Anumite distrugeri care au fost printre acele 80 de morminte, pe care le avem documentate, nu au fost cu rea-intenție. Și acum este un angajament al administrației muzeului și al administrației cimitirului de a readuce la formele inițiale mormintele care au fost afectate. Eu reiterez, a fost un proiect așteptat, este un proiect salutat și confirmat la masa rotundă care a avut loc pe data de 20 ianuarie la Parlament.”

Pavel Filip declarase anterior că viitorul centrul cultural-istoric care va fi construit pe teritoriul cimitirului va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești.

„Luînd în considerare că două treimi din cimitir sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Și, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști”, a spus Pavel Filip.

Cimitirul evreiesc din Chișinău este un monument istoric cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte și monumente, care au aproximativ 300 de ani.


sursa foto: Facebook/Andrei Andrei

Sursa: agora.md