(Foto/Video) O moldoveancă a creat un costum din 1000 de prezervative pentru un concurs italian: „Pentru a sensibiliza oamenii cu privire la bolile cu transmitere sexuală”

(Foto/Video) O moldoveancă a creat un costum din 1000 de prezervative pentru un concurs italian: „Pentru a sensibiliza oamenii cu privire la bolile cu transmitere sexuală”

Actualitate

Iana Fedrigo Culeac, originară din Chișinău s-a stabilit cu traiul în Italia acum 12 ani. A studiat economia la Universitatea din Verona și a lucrat în domeniul contabilității un an de zile, timp în care a înțeles că această profesie nu este ceea ce-și dorește, de fapt. Astfel, ea a decis să-și urmeze pasiunea pentru modă și croitorie.

Deja de doi ani, Iana învață la „Next Fashion School” din orașul Bologna. Pentru a ajunge în timp la lecții, tânăra face zilnic naveta cu trenul, parcurgând câte 200 de km. Ea recunoaște că nu îi este deloc ușor, însă pasiunea sa pentru modă o ajută să înfrunte toate greutățile și obstacolele ce îi ies în cale, scrie agora.md, cu referire la EA.md.

Anual în Bologna se organizează un eveniment dedicat produselor farmaceutice. Academia unde învață Iana a fost contactată de compania CLOU, care se ocupa de amenajarea și designul farmaciilor în Italia, pentru a le propune un concurs cu tema „Farmacistul Supererou”.

„Împreună cu colega mea, Giulia Monticelli, ne-am gândit că farmacistul e un supererou nu numai atunci când sfătuiește și ajută în alegerea medicamentelor, dar are un rol fundamental în prevenția bolilor infecțioase sexual transmisibile. Farmacistul nostru se numeste „Eroul prevenirii”, pentru că e persoana care nu se rușinează să vorbească deschis despre bolile acestea, care pot fi prevenite cu un simplu gest: folosirea prezervativului”, povestește tânăra creatoare de modă.

Surprinse fiind de faptul că în 2018 se numără peste 36 de milioane de persoane în lume, infectate de SIDA, tinerele s-au gândit să realizeze un costum care să aibă un impact vizual puternic, dar și să transmită un mesaj important. Astfel, ele au creat un costum din prezervative pentru a sensibiliza oamenii cu privire la bolile cu transmitere sexuală, precum SIDA.

„Pentru a crea mantaua, am folosit 1000 de prezervative cu termen de valabilitate scăzut, dăruite de o companie producătoare. Toate prezervativele au fost spălate, uscate și înnodate, iar pachetele în care erau, le-am folosit pentru corsaj. Am reușit să finalizăm costumul într-o săptămână, lucrând câte opt ore zilnic”, mai spune Iana.