Indemnizația pentru îngrijirea copilului va fi acordată, chiar dacă părinții vor reveni la muncă

Indemnizația pentru îngrijirea copilului va fi acordată, chiar dacă părinții vor reveni la muncă

Actualitate

Începând cu 1 iulie 2019 părinții care beneficiază de indemnizație pentru îngrijirea copilului însă decid să revină la muncă, vor putea primi în continuare atât indemnizația, cât și salariul, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit noilor modificări, dacă părinții se angajează ori își reiau activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizația nu va fi suspendată până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în același timp și salariul.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, și anume:

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului – în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% – pentru primul an și în cuantum de de 30 % – pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani – până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Potrivit Ministerului Sănătății, scopul introducerii acestor opțiuni este promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaționale și de suport pentru părinți, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii.