Ministra Educaţiei, despre cazul de la liceul „Socrate” din capitală

Ministra Educaţiei, despre cazul de la liceul „Socrate” din capitală

Actualitate

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana-Nicolaescu Onofrei a venit cu o reacție pe marginea subiectului de la liceul „Socrate” din capitală, unde conform unei înregistrări audio apărute în spațiul public, s-a depistat comportamentul degradant al profesoarei de clasa întâi. Dânsa avea o metodă de predare agresivă, supunând copiii la violență verbală și fizică, transmite unimedia.info.

Potrivit Ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Liliana-Nicolaescu Onofrei „mai întâi de toate, se impune referința la cadrul legal: articolul 86 din Codul muncii (alin.(1) literele n) și m) prevede că „aplicarea, chiar şi o singură dată, de către un cadru didactic a violenţei fizice sau psihice faţă de discipoli” sau „comiterea de către salariatul care îndeplineşte funcţii educative a unei fapte imorale incompatibile cu funcţia deţinută” constituie temei pentru concediere.”

Tododată, ministra a adăugat că angajatorul trebuie să aplice legea, iar persoana care a fost abuzatorul trebuie să fie demisă din funcție conform cadrului legal.

„Respectiv, angajatorul este obligat să aplice prevederile menționate și să nu admită „demisii onorabile” sau sancțiuni de alternativă care să genereze, prin menținere în instituție sau prin reangajărea în sistem, riscul folosirii în continuare a acelorași metode dăunătoare pentru dezvoltarea și educația copilului.”

De asemenea, în cadrul mesajului postat pe pagina sa de facebook, ministra oferă două întrebări retorice pe marginea acestui subiect:

„În al dolea rând, un semnal de alertă pentru manageri și comunitățile de pedagogi: chiar nu știm ce se întâmplă în clasele noastre? În al treilea rând, dar nu mai puțin important: copiii, în special cei de vârstă preșcolară și de vârstă școlară mică, învață cel mai mult din exemple. Ce fel de exemple le dăm?”, a conchis Liliana- Nicolaescu Onofrei.

Vă reamintim că ieri a apărut în spațiul public o înregistrare audio de la un liceu privat din capitală. În această înregistrare copiii ar fi amenințați cu răfuială fizică, torturați și umiliți. Totul a ieșit la iveală după ce unul dintre părinți a decis să înregistreze ziua de școală a copilului prin intermediul unui smartwatch pe care îl poartă, din motiv că micuțul și-a schimbat comportamentul. Din înregistrările audio, profesoara de clasa 1 abuza elevii fizic și verbal.

În urma apariției acestei înregistrări, Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că s-a autosesizat pe marginea cazului de la liceul „Socrate”, fiind pornită o investigație prin prisma Codului Penal privind tramentul inumna și degradant.

Profesoara de la liceul privat „Socrate” care apare într-o înregistrare audio, amenințând și umilind elevii, va fi demisă conform prevederilor Codului Muncii. Anunțul a fost făcut de responsabili din cadrul Primăriei.