Starea de urgență în sănătate publică ar putea fi prelungită până la 31 iulie

Starea de urgență în sănătate publică ar putea fi prelungită până la 31 iulie

Actualitate

Starea de urgență în sănătate publică care expiră la data de 30 iunie ar putea fi prelungită pentru încă o lună. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, în cadrul briefingului din această dimineață.

O decizie definitivă în acest sens va fi luată la ședința de mâine a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, după analiza situației în baza recomandărilor punctului focal.

Ion Chicu a menționat că săptămâna trecută a fost atestată o evoluție negativă a cazurilor de COVID-19, atât la nivel global, cât și național.

„Este clar că, odată cu reluarea activităților economice, numărul acestor cazuri crește. Este important ca sistemul medical să facă față acestui salt de număr de cazuri. Pe parcursul săptămânii trecute au mai fost pregătite locuri în spitale. Deci, actualmente, considerând numărul nou de locuri, de paturi în spitale, noi avem ocupate în jur de 50-55% din locuri”, a menționat premierul.

Amintim că starea de urgență în sănătate publică, a fost instituită în Republica Moldova pe data de 16 mai. Pe durata stării de urgență în sănătate publică au rămas obligatorii păstrarea distanţei sociale de un metru, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, comerciale, în transport public şi acolo unde este imposibilă menţinerea distanţei fizice, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare. Deciziile au fost luate de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, care a preluat atribuțiile Comisiei Situații Excepționale.