Zeama internaţională

Zeama internaţională

Familie

Fie că e vorba de o zi obişnuită sau e sărbătoare, zeama este nelipsită de pe mesele moldovenilor. Alături de o mămăliguță aburindă, o lingură de smântână răcoroasă și un ardei iute, zeama acrișoară îți trezește toate simțurile.

De regulă aceasta este făcută din carne de găină (la moldoveni se zice că găina bătrână face zeama bună), o ceapa mare, doi morcovi dulci, un chipăruș. Se iau oușoare de casă gălbioare și proaspete şi se amestecă cu sare şi făină. Aluatul se frământă binișor și se întinde într-o turtișoară subțirică, iar după ce se zvantează se taie tăiețeii subțirei. După ce carnea este gata, se adaugă tăiețeii și borșul acru și se stinge aragazul. Punem o crenguță de cimbru uscat sau proaspăt și după 5 minute adăugăm verdeața, de obicei mărar, leuștean și pătrunjel.

Ți-am făcut poftă? Atunci, hai cu noi în această duminică să gătim o zeamă după reteța pe care ai moștenit-o de la bunica sau mama ta.
Postează poza cu zeama ta pe pagina personală sau pe pagina evenimentului cu hashtagul #zeamainternationala și menţionează țara sau orașul  unde te afli. Ulterior pozele vor fi plasate pe site-ul www.dearwoman.md.

Această provocare este inițiată pentru susținerea tradițiilor noastre moldovenești indiferent de ţara sau locul în care ne aflăm.

Foto: Anastasia Florea