Anghinarea, planta care face minuni.  Beneficiile ceaiului de anghinare

Anghinarea, planta care face minuni. Beneficiile ceaiului de anghinare

Health & beauty

Anghinarea face parte din categoria plantelor ierboase. Este una din plantele vedetă ale toamnei și fiecare dintre noi ar trebui să o consume mai des. Anghinarea are o serie de beneficii pentru organism, fiind un remediu natural pentru foarte multe afecțiuni.

Caracteristici: frunze cărnoase cu marginile ca niște zimți, culoare albicioasă, desimea perilor, tulpini înalte și flori mari violacee de forma unor globuri. Înainte ca planta să înflorească în totalitate, se culeg mugurii formați în capul florilor sau inima florii. Se folosesc și frunzele. Acestea sunt părțile comestibile ale plantei.

Anghinarea conține: fibre, vitamina C, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, vitaminele B6, B12, A, E, D, vitamina K, calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor și zinc. Are un nivel scăzut de grăsimi saturate și colesterol.

Beneficii pentru sănătate: 

  • Menține tranzitul intestinal la un nivel normal, datorită conținutului mare de fibre;
  • este considerată cel mai bun antioxidant și din acest motiv, unii specialiști cred că ar putea preveni cancerul, conform sfatulmedicului.ro;
  • Îmbunătățește sănătatea inimii; 
  • Previne creșterea tensiunii arteriale, având o cantitate mare de potasiu;
  • Menține sănătatea ficatului, datorită antioxidanților. Este folosită ca tonic hepatic, reduce și elimină toxinele din ficat și din corp; 
  • Îmbunătățește sistemul imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C;
  • Reduce șansele de apariție a osteoporozei, mulțumită magneziului, manganului și a fosforului;
  • îmbunătățește funcțiile metabolice; 
  • Deține calitatea de vasodilatator, ceea ce permite să ajungă mai mult oxigen la creier; 
  • Previne și tratează anemia, fiind bogată în fier și cupru;
  • Ajută și în cazul mahmurelii. 

Contraindicații: Nu se recomandă administrarea acesteiaîn perioada de alăptare, în cazurile de obstrucție de duct biliar, căci creșterea afluxului biliar ar putea agrava obstrucția și nici persoanelor alergice la plante din familia Asteraceae/Compositae, precum ambrozia și gălbenelele.

Prepararea ceaiului din anghinare: La 300 ml de apă clocotită, se pun două lingurițe de frunze de anghinare uscate și mărunțite și se așteaptă 15 minute. Se strecoară și după ce s-a răcit, lichidul se bea pe stomacul gol. Cura cu ceai de anghinare durează între 20 și 30 de zile. Prima doză de ceai se bea dimineața, pe stomacul gol, iar a doua se consumă cu 30 de minute înainte de masa de seară.