Cărţi audio gratuite - alternativă interesantă la cărțile tradiționale

Cărţi audio gratuite - alternativă interesantă la cărțile tradiționale

Timp liber

Una dintre cele mai plăcute metode de relaxare descoperite recent de români este să asculţi cărţi audio în timp ce eşti pe drum sau chiar şi atunci când eşti acasă, dar nu ai dispoziţia necesară de a citi efectiv o carte.

În plus, trăim într-o societate în care lectura clasică a unei cărţi pare ceva desprins din antichitate. Pentru a citi o carte aşa cum se cuvine ai nevoie de timp, răbdare şi bună dispoziţie. Trebuie să fii dispus să te afunzi în tainele unui roman şi să nu te mai gândeşti la nimic altceva. Lucruri pe care, să fim serioşi, puţini dintre noi le pot face în ziua de azi.

Inevitabil, industria literaturii s-a adaptat la cerinţele lumii digitale, iar cărţile în format electronic ne scutesc de anumite inconveniente, pentru că ne permit să avem o întreagă bibliotecă pe telefon sau tabletă care aşteaptă să fie citită.

Ce facem însă când vrem să citim un roman bun, dar nu avem dispoziţia necesară pentru a parcurge textul? Apelăm la cărţile audio, aflate într-un stadiu de dezvoltare puternic inclusiv în ţara noastră.

Ce sunt cărţile audio?

Cărţile audio sunt, aşa cum sugerează şi numele, înregistrări audio ale unui text tipărit. Practic, o persoană citeşte cu voce tare o carte şi înregistrează “monologul”, care ulterior poate fi ascultat de cei interesaţi. De obicei, cărţile audio au un narator profesionist, capabil să înţeleagă cartea şi să-şi adapteze vocea şi atitudinea în funcţie de personaje şi de desfăşurarea acţiunii.

Cunoscute în limba engleză sub termenul de audiobook, cărţile audio sunt înregistrate într-o largă varietate de formate, industria profitând la maxim de oportunităţile oferite de digitalizare. Astfel, putem asculta cărţi audio direct pe site-ul de internet pe care sunt găzduite sau le putem descărca pe calculator într-un format compatibil cu orice player audio.

De cele mai multe ori întâlnim, bineînţeles, cărţi audio MP3, datorită popularităţii câştigate de acest format în industria muzicală. Datorită compatibilităţii cu aproape orice player, cărţile audio în format MP3 pot fi ascultate cu uşurinţă pe calculator sau transferate pe smartphone, tableta sau MP3 player.

Cărţi audio gratuite

Aşa cum există cărţi electronice gratuite, există şi cărţi audio gratuite, iar aici sunt incluse în special opere care, conform legislaţiei, nu mai sunt protejate de drepturile de autor.

Cărţi audio în română

Din păcate, internetul românesc nu este foarte generos când vine vorba de cărţi audio gratuite. Există câteva site-uri dedicate, însă acestea se axează preponderent pe literatura şcolară:

  • Audio Cărţi – Cărţi şi volume de poezii scrise de Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Petre Ispirescu sau Ioan Slavici. Singurul autor străin este Jules Verne, iar deocamdată sunt disponibile doar două cărţi ale francezului: Castelul din Carpaţi şi 5 săptămâni în balon. În total există 56 de opere de la 10 autori care cumulează aproximativ 55 de ore de ascultare.
  • Cărţi Audio – Cărţi scrise preponderent de autori străini cunoscuţi, precum Alexandre Dumas, Jules Verne, Charles Dickens, Mark Twain sau Jane Austin. Aici vei găsi romane precum “Cei trei muşchetari” de Dumas sau “Omul invizibil” de H.G Wells, pe lângă câteva opere de Jules Verne, celebrele aventuri ale lui Tom Sawyer scrise de Twain şi poveşti de Hans Christian Andersen. Din păcate, nu există literatură modernă sau literatură modernă, dar conţinutul este actualizat periodic.
  • CarteaSonora – Realizat după un concept asemănător cu CarteaAudio, şi acest site îţi pune la dispoziţie audiobook-uri în română preponderent din literatură română. Poţi asculta atât romane celebre studiate în liceu, cât şi proză scurtă, basme şi poezii. Din păcate, dacă vrei să descarci cărţile audio pe calculatorul tău sau să le primeşti pe CD trebuie să plăteşti, dar probabil că cei mai mulţi vor prefera să le asculte direct pe site.
Cartile audio, o alternativa interesanta la cartile traditionale

Cărţi audio disponibile online în engleză

Oferta de audiobook-uri gratuite este mult mai vastă în cazul literaturii în limba engleză. Există numeroase site-uri care beneficiază de baze de date complexe de cărţi audio, în timp ce altele oferă câteva audiobook-uri gratuite pentru a atrage utilizatorii şi spre cele contra-cost. Noi am selectat pentru tine câteva dintre cele mai mari şi mai bune site-uri cu cărţi audio în limba engleză.

  • Project Gutenberg – Probabil că Gutenberg este un proiect care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cunoscut pentru cărţile electronice gratuite, site-ul îţi oferă acces la câteva mii de cărţi audio atât în limba engleză, cât şi în numeroase alte limbi de circulaţie internaţională. Cărţile sunt disponibile în ordine alfabetică, dar poţi apela şi la motorul intern de căutare.
  • Free Clasic Audio Books – Aşa cum sugerează şi numele, acest site îţi oferă acces la o varietate de cărţi audio din literatura clasică, care pot fi găsite în ordine alfabetică sau printr-o căutare în motorul Google. Ce mi-a plăcut cel mai mult este posibilitatea de a descărca aceste cărţi audio atât în format MP3, cât şi pentru iPod, o facilitate relativ rar întâlnită în acest moment.
  • Open Culture – Îţi place să asculţi literatura SF? Atunci probabil că OpenCulture va deveni unul dintre site-urile tale preferate, întrucât îţi oferă acces la cărţi celebre scrise de câţiva dintre cei mai importanţi autori din domeniu, cum ar fi Isaac Asimov, Arthur C. Clarke sau Frank Herbert. Asta nu înseamnă însă că nu vei găsi aici şi numeroase alte titluri interesante din literatură universală.
  • Learn Out Lound – Learn Out Loud nu este neapărat un site cu cărţi de literale, ci mai degrabă un proiect cu audiobook-uri educative din diverse domenii. Aici vei găsi numeroase cărţi audio interesante din domenii precum sport, turism, ştiinţă sau educaţie, iar acestea pot fi descărcate pe propriul calculator pentru a nu depinde de o conexiune la internet.
 

Concluzii

Interesul pentru cărţi audio devine din ce în ce mai mare datorită numeroaselor gadgeturi portabile pe care le poţi folosi pentru a le asculta. Aşa cum ţi-am arătat în acest articol, poţi găsi numeroase audiobook-uri cu literatura română clasică şi literatura străină în mod gratuit, pe lângă poezii, basme sau proză scurtă.

Ţie îţi place să asculţi cărţi audio? Consideri că este mai uşor să asculţi cărţi sau crezi că acel sentiment de a ţine o carte în mâna nu poate fi înlocuit de cărţile electronice şi cu atât mai puţin de cele audio?

Sursa: www.giz.ro