Sfaturi esențiale pentru a îngriji orhideele

Sfaturi esențiale pentru a îngriji orhideele

Timp liber

Orhideele (Phalaenopsis) sunt revelația ultimilor ani în materie de plante de interior. Aceste flori au fost dintotdeauna un element al ambientului de înaltă clasă. Gingașe și deosebite, orhideele au nevoie de o îngrijire mai specială. Cu atenția cuvenită însă vă vor răsplăti cu flori frumoase pe aproape toată durata anului.

Cum se îngrijesc orhideele din ghiveci:

1.Udarea

Această plantă nu iubește să fie în apă. Este suficient să o udați o dată pe săptămână în timpul sezonului cald și o dată la două săptămâni în sezonul rece. Frunzele vă vor da de înțeles dacă planta are suficientă apă. Dacă frunzele încep a se ofili, înseamnă că planta are lipsă de apă, dacă se decolorează devenind galbene, atunci are prea multă. Ar fi bine ca apa folosită la udat să fie foarte puţin mineralizată. Cea mai bună este cea de ploaie. Dacă nu, folosiți apă plată sau fiartă, dar neapărat să fie caldă (aproximativ 25°C).

2.Lumina

Orhideelor le place lumina. Unele specii au nevoie de mai multă, altele – de mai puţină. O fereastră cu expoziție sudică este locul ideal pentru rezultate optime. E nevoie şi de o perdea fină sau de o jaluzea pentru a opri soarele să o ardă. Dacă iluminarea este insuficientă, frunzele orhideelor se vor întuneca, iar mugurii de flori vor cădea.

3.Temperatura și umiditatea aerului

În natură, orhideele se dezvoltă datorită diferenţelor de temperatură dintre zi şi noapte. De aceea trebuie să o plasați într-un loc unde temperatura este mai rece noaptea decât ziua. Aveți grijă ca acel loc să fie mereu aerisit, fiindcă orhideele iubesc aerul. Atenţie însă! Tija lor este fragilă, e bine să nu le ţineți în curent. În timpul verii pulverizați plantele zilnic. Se recomandă să se facă dimineața ca apa să se evaporeze înainte de apusul soarelui.

4.Fertilizarea

Aceste plante nu preferă cernoziomul, ci coaja de pin. Aceasta se vinde în magazinele specializate și, de obicei, împreună cu amestecurile necesare: mușchi, cărbune, turbă, rădăcină de ferigă. Se recomandă să le transplantați într-un astfel de substrat la fiecare șase luni. Datorită noilor substanțe nutritive din substratul proaspăt, orhideea înflorește, de regulă, mai degrabă.

5.Tăiere tije, transplantare

După ce toate florile au căzut lăsați planta să se odihnească, înainte de a tăia tija, câteva zile. Apoi, numărați de la baza tijei două-trei noduri şi tăiați cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni va creşte o nouă tijă. De obicei a doua înflorire apare mai târziu. Dacă rădăcinile ies din ghiveci, trebuie să-l schimbați. Tăiați mai întâi rădăcinile uscate şi apoi puneți planta într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială. Puneți pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când nu are flori.